Witamina K2

Komentowanie nie jest możliwe 97
Witamina K2
1 vote, 5.00 avg. rating (63% score)

rp_meydycna40.pngWytwarzana jest przez bakterie przewodu pokarmowego, stanowiąc główne źródło tej witaminy u człowieka. Obie naturalne witaminy K rozpuszczają się w tłuszczach, wchłaniają się z przewodu pokarmowego wyłącznie w obecności soli kwasów żółciowych . i przechodzą najpierw do chłonki. W przeciwieństwie do nich syntetyczne witaminy (K8, K„, K5) są rozpuszczalne w wodzie, nie wymagają żółci do wchłaniania w świetle jelita i przechodzą stamtąd wprost do krwi. Spośród tych witamin syntetycznych duże zastosowanie ma witamina K3 (Menadione). Witamina K jest niezbędna do wytwarzania w wątrobie czynników zespołu protrombiny (II, VII, IX, X). Mechanizm tego działania nie został jeszcze zupełnie wyjaśniony. Nie wykluczone, że witamina K uczestniczy jedynie w uwalnianiu zmagazynowanych w wątrobie czynników krzepnięcia. Rola jej może również polegać na przekształceniu białka prekursowego w produkt końcowy. Niektóre dane wskazują na to, że witamina K nie bierze udziału w syntezie części polipeptydowej protrombiny, lecz raczej w przyłączeniu grupy węglowodanowej do wytwarzania struktury glikoproteidowej. Niedobór witaminy K charakteryzuje, się skłonnością do krwawień w skutek zaburzeń w krzepnięciu krwi.

Inne wpisy:

admin

View all contributions by admin